22-6-2023 11:09

Kleinebadkamerinspiratie

Hoe kun je ‘m het beste indelen en wat zijn dé tips en tricks voor een kleine badkamer? Wij delen kleine badkamerinspiratie met u, zodat u zeker weet dat u alles uit uw compacte badkamer haalt.

Je klaarmaken voor een nieuwe dag. De badkamer is daar vaak een belangrijk onderdeel van. Het is dan fijn dat uw badkamer past bij uw wensen. En heeft u een relatief kleine badkamer? Dan is het extra verstandig om met een goed doordacht ontwerp te komen. Om zo tot de ideale indeling voor uw kleine badkamer te komen.

Wat zijn doorgaans de indelingen van een badkamer?

Uiteraard hangt dat helemaal af van de ruimte. Grofweg is een badkamer onder te verdelen in vier soorten. De smalle badkamer, de rechthoekige of vierkante badkamer en de kleine badkamer met een schuin dak. Dan is het ook nog zo dat niet iedere badkamer een raam heeft. In dat geval is het extra belangrijk om te kiezen voor een goed afzuigsysteem, om schimmelvorming te voorkomen.

De eenvoudigste badkamer is de vierkante of rechthoekige, omdat de hoeken vooral goed benut kunnen worden. Denk aan een hoekbad of het plaatsen van een inloopdouche. En daarnaast is er in een vierkante badkamer voldoende loopruimte om gemakkelijk in uw badkamer te bewegen.

Een kleine, smalle badkamer moet het hebben van een opstelling waarbij alles naast elkaar op een rij wordt geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een (inloop)douche achter de ruimte, gevolgd door eventueel een toilet en dan een badkamermeubel.

Een kleine badkamer met een schuin dak vergt enige creativiteit en kan daardoor juist verrassend goed uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een wasmachine, droger en wasmanden. En afhankelijk van de hoek van de schuine wand, kan er ook een bad onder worden geplaatst.

Een kleine badkamer met douche, bad en/of toilet

Nu u nadenkt over uw nieuwe badkamer, heeft u vast ook al een aantal wensen voor uw ideale badkamer. Heeft u nagedacht over wat u precies wilt terugzien in de badkamer? Een douche én een bad? Of slechtst één van beiden, of een combinatie zoals een bad waarin u kunt douchen? En wilt u ook graag een toilet in de badkamer of is dat niet noodzakelijk? Dit zijn een paar afwegingen die u kunt maken voordat u besluit om met een badkameradviseur om tafel te gaan.

Een relatief kleine badkamer vraagt soms om concessies, al zult u zien dat er nog steeds veel mogelijk is als u met een vakspecialist aan de slag gaat. Toch is het goed om van tevoren te bedenken wat u verlangt. Ga na wat u absoluut nodig heeft of regelmatig gebruikt. Zo is een bad voor veel mensen een langgekoesterde wens. Maar is het bad eenmaal aanwezig, wordt er lang niet door iedereen zo regelmatig gebruik van gemaakt. En ook een toilet is niet altijd een must.

Heeft u een apart toilet op dezelfde verdieping als de badkamer, dan is het vaak niet nodig om er ook nog één in de badkamer te willen. Maar moet u uw bed uit en naar beneden om naar het toilet te gaan, dan kan het een verademing zijn om er één in de nieuwe badkamer te installeren.

Kortom: denk van tevoren vast na over uw wensen en breng het in tijdens uw kennismakingsgesprek met de badkameradviseur.

Hoe laat u een kleine badkamer groter lijken?

Naast de functionaliteit van een badkamer is het ook handig om een paar handige tips te krijgen waardoor u uw kleine badkamer groter kunt laten lijken.

Een aanrader – zeker in het geval van een kleine badkamer – is het gebruiken van een grote spiegel. Een spiegel zorgt dat de ruimte optisch groter lijkt. En dat is precies wat u wilt, als u een compacte badkamer heeft.

Een tweede aanrader is om te kiezen voor zwevende meubel(s) en toilet. Deze zorgen namelijk voor een ruimtelijke uitstraling als er onder en langs de meubels kan worden gekeken.

Kies zachte en rustige kleuren om een geheel te creëren. En dit hoeft dan niet altijd wit of crème te zijn. Al is daar natuurlijk niks mis mee. Een zachte pasteltint kan ook heel mooi in combinatie met een iets donkere kleur. Of wat dacht u van stucwerk? Door de muren te stucen en in een witte of lichte pasteltint te verven, ademt de ruimte rust uit. Combineer dit met een lichte tegel en er is direct structuur en sfeer in de badkamer. Zonder dat het ten koste gaat van de optische ruimte. Een aangename win-win.

Grote tegels betekenen minder voegwerk en zorgen daarmee ook voor een optische vergroting van de ruimte, in vergelijk met kleine tegels. Want, meer voegwerk. Niet alleen de kleur maar ook de grootte van de tegel speelt dus een rol in het creëren van een rustige en ruimtelijke uitstraling van uw kleine badkamer.

Wilt u meer kleinebadkamerinspiratie opdoen?

Bent u benieuwd wat voor kleinebadkamerinspiratie er nog meer is? Breng dan een bezoek aan de Bad&Body dealer bij u in de buurt. Onze badkameradviseurs helpen u graag bij het ontwerpen van uw ideale badkamer, zodat u binnenkort geniet van uw eigen mini-spa.